Declare



Aku xtau knp benda ni terjadi..
-___-" aku sendiri pon xsgka dgn keputusan aku ni..
agak mudah juga la aku terima dia..
mungkin sbb dia 1st love aku kot n dia berjaya wat aku happy..
walaupun hati aku msh samar2..
tp dgn hubungan ni, aku akan cubalah utk menyintai dia..
setelah hampir 2 tahun aku single, nmpknya bermulalah percintaan ke-2 aku..
ape saja yg berlaku lepas ni aku redha je
ada jodoh atau xde.. terpulanglah..
dan aku akan kawal skit pergaulan aku..
kerana mulai hari ni, aku bkn lg SINGLE seperti dulu..

Di lema




Setelah ape yg brlaku sebelum ni.. kisah cinta yg mengelirukan.. berbalik semula ke masa lampau.. selama aku hidup 22 tahun ni.. aku penah jatuh cinta pada 4 org lelaki.. last skali kisah tu dh tamat pada bulan lepas, seperti mana yang aku penah tulis pada post aku sblm ni pada sesiapa yang penah baca..

Aku xbape frust sgt pada org yg ke-4 ni.. walaupun dia org ptama yang buat aku berani utk berterus terang tentang perasaan aku (since aku jd matured skit skrg ni - erk matured ke??), tp aku dh boleh control perasaan ak dgn baik.. aku dh janji dengan diri aku, xmahu lg menangis kerana lelaki (hya lelaki yg berhak saje utk ditangisi), aku nk hepi dlm life aku.. aku akan anggap cinta adalah sebahagian dari hidup.. sememangnya lepas tu aku brtekad utk fokus pada masa depan..

Tapi.. disaat aku msh cube utk melupakan si dia yg ke-4 ni.. aku xtau nape muncul plak seseorg yg boleh menceriakan hidup aku.. tidak mudah bg aku utk terima sesiapa yg baru dlm sekelip mata.. tidak mudah bg aku aku untuk menerima cinta baru.. walaupun sebelum ni aku rs aku slalu ignore org2 yg try utk approach ak, sori sgt2 pada mereka semua.. aku xboleh pksa diri aku.. aku xmahu mereka mengharap pada sesuatu yg aku xmampu nk buat.. tp jika mereka menganggap aku sbg teman, aku boleh menerimanya.. :)

Tapi si dia yg muncul dlm hidup aku baru2 ni, dia bknlah org baru seperti yg lain2 nya.. dia adalah org yg pertama.. My 1st love.. ats sbb sejarah ni, aku xdpt nk ignore dia seperti org lain.. aku xtau knp aku rs sgt selesa n serasi dgn dia tp aku takut sgt nk teruskn.. ia msh trlalu baru walaupun kisah kami tu dh lebih 13 tahun.. itu dlu.. zaman skola.. bkn kini.. aku msh x yakin dgn diri aku, juga diri dia.. aku xckup kenal dia.. Aku xtau knp aku rs sgt gembira skrg ni.. totally aku lupa yg si dia ke-4.. mgkn sbb aku sndiri pon x de byk komunikasi dgn dia.. si dia yg 1st ni, dia boleh buat aku ketawa mcm dlu.. ketawa ikhlas k, not fake smile that i always did just now..

Aku suke dgr dia menyanyi :) sound so good.. he treat me nicely even i always "blurring" i dunno why he can keep laughing n patient wif my biggest weakness.. haha.. i luv to hear his voice, when he talk felt like i was talking wif my family.. comfortable.. bnda yg plg aku xsgka, aku br je tau dia serumpun dgn aku.. so maybe dia akan paham situasi family aku x seperti orang lain yg mgkn x dapat nk paham dlm kes ni..

but the main problem its me.. why me?? coz i am complicated person in love cases.. i like him so much but i dunno bout myself well.. maybe because i sealed my heart tightly nobody can't enter it.. God plz give me some clue 2 solve tis prob.. i'm happy.. but i still can't open my heart.. i still have no trust in love..

Mungkin aku perlu wat solat Istikharah kot >.<

Bg aku cinta tu:
----> KEBAHAGIAAN, PERSEFAHAMAN, KEPERCAYAAN dan KESETIAAN..
Aku hanya nk mencari org terakhir dlm hidup aku.. not something cheap like juz playin around wif people heart.. bila kita cintakan seseorg, kita akan berkorban utk dia, berusaha membahagiakan dia, mencintai dia sepenuh hati.. tp nk ada komitmen seperti ini bukanlah mudah.. aku xmampu jd aku yg dlu lg.. berkomitmen tinggi dlm cinta tp akhirnya aku yg merana.. mmg, ini adalah satu ujian yg membuatkan kita lebih matang.. bg aku, slagi ada ragu2, slagi itu aku xkn terima sapa2.. bila kita btl2 cintakn seseorg, dia lah satu2 nya yg akan berada dlm hati, dan aku xkn pandang org lain utk menggantikan dia.. sbb tu lah aku sgt tegas dlm hal ni.. secara x lgsg bila kita rs yakin, "itulah org yg kita cinta", maka xkn timbul kes org ke-3 sbb cinta dh ckup buat kita mahukn sorg saja dlm hidup kita.. kalo rs nk usha org lain (mknanya kita x cinta la kt psgn kita)..

Aku harap si dia faham situasi aku.. :) i like u so much but juz give me little time to learn loving u.. yeah i know i had love u before, but on past childhood memories.. its not easy for me after all those things i had been through.. prove urself 2 me if u really serious on this until i trust u..

I'm not Malaysian beauty.. sometimes i'm careless.. blurr.. slow n some more weakness.. i dunno who are really can accept me..

Aku bgtaulah cmne aku akan trime sesuatu relationship lepas ni.. for sure lah aku nk kahwin dgn kekasih yg terakhir.. aku hanya akan bercouple jika:

1. Family ak n family dia boleh menerima hubungan kami, mksudnya xde halangan keluarga..
2. Ada perancangan untuk membina rumah tangga (mesti melibatkan family, bkn hya kami berdua sahaja)
3. Relationship tu dh confirm, kami dh percaya antara satu sama lain..

Aku x berani nk bg ape2 komen tentang hal ni.. jodoh di tangan Tuhan.. ape2 pun terpulanglah..

Jika ada sebarang pendapat, sila kemukakan.. :)

Art Gift

"Artgift" dr Pjoe sensei.. xsgka dia buat byk artwork utk birthday aku..
haha xleh bla.. aku x harap sgt pon benda ni..
Thx sgt2 lah kt dia sbb trlalu baik dgn aku.. :)


Copyright: Pjoe

Haha komik strip..
yg ni aku mmg xpenah nk minta kt dia buatkan utk aku..
unexpected lah..




Copyright: Pjoe

Avatar aku.. hahahaha~ masuk ni dh 2 avatar aku yg dia buat..
dia kata yg ni dia xsempat nk color.. aku pun xtau bila nk colorkn.. busy2.. XD






Copyright : Pjoe

Tak sangka juga dia wat painting dr foto aku.. TQ~

Tension Academy



Tension Academy sebenarnya sebuah komuniti yg mengabungkan semua artis dan peminat2 seni.. dalam masa yang sama kitorg buat majalah dan merancang untuk buat sebuah akademi seni.. untuk jangka masa panjang, kitorg pun teringin juga nk buat animasi sendiri.. :D




Akhirnya majalah kami ni publish juga.. sepatutnya tahun lepas lg dh publish tp disebabkan oleh masalah2 yg xdpt dielakkan, ia tertunda.. 4 watak kt muka depan ni, gambar2 4 org utama (pangkat bos) dan yg plg depan tu ketua antara semua bos lah XD haha.. perkenalkan yang rambut panjang tu, Miruki No Usagi, yg rambut hitam Warumon, yg pkai spek tu encek Pandaman, dan yg belakang tu Rextos Din... di sini kitorg ada sistem yang mengenalkan pangkat setiap ahli atau krew.. dimulakan dgn Miruki yg berpangkat tertinggi iaitu "Pengetua".. hehe.. aku plak berpangkat "Senpai" atau senior..

Start kuar kt pasaran Malaysia isnin ni, esk la tu.. hehe.. apepun dlm 2 ari ni ia dh start dijual di comic fiesta Sunway Piramid.. (aku ni krew yg x bape aktif.. haha sbb sgt jauh dr dorg).. Good luck lah utk semua kawan2 Tension Academy-ku.. :) dan kalo jumpa majalah ni kt kedai belilah ye..

Majalah ni ada 2 section, bahagian depan adalah komik yg dilukis oleh pelukis Malaysia, dan bahagian belakang adalah komik dr Jepun.. so penghujung adalah di bahagian tgh dan korg boleh start baca dr bahagian mana2 yg korg suke.. Knp gabungkan karya Jepun dan tempatan? pada asalnya kami hanya nk letak karya dr pelukis2 tempatan sahaja, tp walhal hakikatnya rakyat Malaysia xleh lari, most of them mmg suke komik Jepun.. dalam masa yg sama kami nk menyokong karya dari artis tempatan.. jd kami cantumkan kedua2 aspek ni.. kartunis kami mmg kartunis baru, kami cube untuk mencipta nama untuk mereka.. Ingatlah beberapa nama ni, kemungkinan besar mereka akan jd femes suatu ari nnti..
(Pjoe, Apeng, Warumon, Innocent) sokonglah akademi kami ye..
Your Tension is our pleasure :)

Pengalaman Freelance

Di sini aku nk berkongsi sedikit pengalaman aku menjadi Freelancer, khas untuk sesiapa yg belum pernah mencuba dan jadikan ia sebagai panduan kamu..

Benda pertama, yakinlah dengan keupayaan kamu. Mmg la mula2 tu kita rasa takut, mcm2 dlm kepala disalut fikiran negatif, "Takutnya", "Boleh ke aku buat..?", "Design aku x cantik la", "alamak nanti diorg xsuke".. Benda2 mcm ni pon penah ada dlm fikiran aku.. tkt org pandang rendah, tkt dikritik, segala2 takut.. :) its normal.. Lepas hampir 2 thn aku kt industri, (lepas join Tension Academy), skrg aku rasa lebih berani.. dan perkara yang mengembirakan bila bos aku (Miruki) kata, "Fira, coloring kamu makin cantik.." mmg rs sgt gembira lah.. but ist not the point.. kita akan improve skit2 dan cubalah utk baiki kelemahan kamu.. xde org yg tetibe boleh hebat dan semua org yg hebat juga penah rasa berada di bawah..



Copyright: www.tensionacademy.net -Kartunis: Warumon
(Antara artwork yang aku edit di Tension Academy)

Itu pengalaman jadi Colorist Artist dan Editor..

Ini plak pengalaman menjadi freelancer Grafik Designer.. bnda ni pon secara kebetulan juga.. beberapa ari lepas aku mmg agak trtekan dengan work ni.. Aku ditawarkan oleh syarikat Translation dr Singapore untuk wat Brochure diorg yang baru.. Dlm kepala otak aku, "Nk terima ke xnk..? dahla tgh kabut dgn final projek.. tp kalo x amik rugi juga.. bkn senang nk dpt client dr luar negara.." mcm2 bnda negatif kt kepala aku.. slh satunya sbb aku xde pengalaman lg.. aku xpenah lak wat bnda alah ni utk company M'sia, ni plak dpt dr company luar plak.. "Camne nk deal ni??", fikirku.. for sure la kena speaking (wlaupun speaking aku teruk, aku ckp je janji dia paham).. nk xnk, demi mendapatkn bnda yg dinamakan "EXPERIENCE", aku kentalkan hati.. "Amik Fira! Jgn tkt".. aku praktikkn lah ape yg dipelajari di Universiti..






Benda pertama yg korg kena buat, SKETCHES!! mmg bnda ni nmpk remeh, "Alah brochure je, watpe nk sketch".. tp ia penting!! cmne korg nk planning design korg..? mmg bos aku xnmpk bnda sketch ni, tp tau lah korg bila client nk ubah design, nk baiki kesilapan, itu ini, time tu lah korg rs sketches tu penting.. nasib baik la aku buat.. bila client call, minta buat perubahan, ape lg kalo perubahan tu membabitkan kedudukan, mmg kelam kabut dibuatnya.. kita xkn boleh igt semua yg client ckp tanpa catatan, mmgla kita bole tgk kt skrin com, part mana yg nk diubah, tp kt skrin com mcm mana nk conteng kn?

Kedua, seperti yg kita semua belajar, konsep design tu penting.. jgn wat design ikut kepala sendiri.. kita explain lah kenapa design kita sedemikian.. mungkin ada setengah client xkn amik kisah psl konsep, tp bila kita prepare sekurg2nya dorg akan lebih menghormati design kita..

Apepun, Alhamdullilah.. Director dr Singapore tu suke design ak.. semua brjalan dengan lancar.. aku xpkir psl duit, xkisa la dia nk bg berapa pun.. selagi aku belum dpt tittle "Grafik Designer", aku mls nk demand sgt.. pengalaman tu lebih berharga dr duit.. Lepas aku dh dpt byk pengalaman nnti, baru lah aku kumpul duit byk2.. hehe :D



Copyright: www.chambertranslations.com - Designer: Me ^^
(Background aku buat sendiri ea, xde ciplak2)

Kisah Kay-Chan


Hidup Kay-chan masa zaman kecik dlu mmg menyedihkan.. nk dgr ke?? mana bole dgr.. ala aku mls betul nk taip.. panjang citernye, jd tuannya ni pendekkn je la citernya ok.. Kay-chan sbnrnya baka mix persian. Mak die sbnrnya ada baka persian tp bulu dia x kembang.. so mak dia mcm kucing biasa je la.. kalo dlm bab2 biologi ni, kiranya mak si Kay-Chan adalah gen pembawa.. masa Kay-Chan lahir bsama 3 adik beradik lain, dia sekor je yg ganjil.. terlebey gen persian n adik beradik lain mcm kucing biase je.. then mak die sisihkn dia sbb dia ganjil.. "Ini bkn anak aku" (imaginasi tuan die).. maka tinggallah dia seorg diri tanpa kasih syg ibu n adik2.. sedey kn..

Tapi jak kitorg adopt dia, over plak dia ni.. kira dh jd part family kami cm adik yg bongsu.. haha.. mak ak mmg gila jaga dia cm dia plak raja kt umah skrg.. dia x suke org luar.. mkn nk grand2 je, frieskies or bnda2 cm ayam ke, ikan ke, dia xmau mkn.. mengada.. pstu mkn nk kena suap.. punye le malas smpai nk mkn pon kena lyn.. nk buang air, ada kotak mandi khas kt bilik air.. adoi.. dia agak bijak juga la.. dhla mls nk citer.. ahaha~




"Aku juga dikenali sebagai encek Garfield"


"Nape?? xpuas ati??"


"Kisah silam adalah sejarah"


"Malas nk layan korg.. sibuk je.."


"Aku nk tido la.. jgn kaco..tau la aku ni artis"


...tertido 24 jam..


"Aku lah Raja Misai.. korg pe tau.."

(Maafla atas kekasaran tuan beliau.. sememangnya tuan dia ni sgt mls nk mengedit gambo)

Rezeki.. Alhamdulillah~


Aku berkenalan dengan sorg yg agak hebat.. Aku rs cm lucky gila.. dlm perjalanan nk balik Usm.. dlm bas.. tetibe yg dok sebelah aku tu sorg VIP.. kira VIP la sbb dia bos sebuah syarikat Translation di Singapore.. dia kata 1st time dia naik bas.. mula2 bnda yg dia tya aku, "can u speak English?".. then aku ckp, "Yeah little bit".. pstu mcm2 bnda la yg dia tya, bas bhenti mkn ke x, bape jam nk smpai n mcm2 lg..

Sbnrnya aku letih gila time tu sbb aku x ckup tido.. igt dlm bas bole la tido.. last2 sembang dgn dia smpailah bas tiba kt sg nibong tu.. dia baik la, belanje aku mkn lg.. aihhh~

Then dia citer psl company dia.. ape yg company dia buat.. sesuatu bnda yg aku xsgka.. seolah2 mcm takdir plak.. ape yg dia ckp tu seolah2 mcm ape yg aku nk sblm ni.. aku teringin nk smbung blaja kt Jepun, Australia atau UK.. ak x citer pon kt dia psl negara tu.. mula2 dia tya ak, ak blaja ape.. ak ckp la grafik.. then dia nk tgk portfolio ak, ak tunjuk la kt laptop ak.. pstu dia kata dia nk amik aku keje pas aku grad.. gila.. then dia tya ape impian ak, ak ckp nk blaja kt oversea, dia pun kata kalo nk pi Australia atau UK, bgtau dia sbb dia ramai link kt sna n ada anak syarikat juga.. aihh knp seolah2 dia cm tau ak nk pi Australia n UK.. dia kata Australia plg bgs sbb senang nk dpt citizenship n mudah nk idup juga.. papa ak pun ckp cmtu sbb dia dh pi sana..

Lg satu bnda yg kebetulan, sblm ni mama aku kerap ckp, "Gi la cr keje kt Singapore.. sana gaji besar skit.. dpt dolar..".. tp aku slalu pkir, susa tu igt sng ke cr keje, kt Singapore plak tu.. tp aku ckp kt diri sndiri, xmustahil la.. kalo ada rezeki insyaAllah boleh dapat.. then tut tut rezeki jatuh dr langit.. awl plak tu..

Aku percaya la bnda ni semua seperti hadiah yg Allah bg dr kesabaran ak selama ni.. setiap kali ada musibah je, psti ada sesuatu yg UNEXPECTED blaku mcm rezeki yg melimpah n kejayaan yg ak sndiri pun x sgka..

Nama org tu Rowland.. dia campuran Malaysia-Singapore.. umur dlm 40-an.. sepanjang pjalanan dia ckp BI (layan~).. kdg2 ak rs cm ak ni superb bodo plak.. hahaha~ BI ak tunggang langgang tp dia xpndg rendah kt ak.. mcm2 bnda dia tya psl life, tntg kehidupan, ilmu.. wow.. hebat la dia.. skrg ni dia bg ak wat part time dgn dia, kira cm freelance utk update website, brochure, n jd penasihat utk design.. walawei.. kdg2 ak rs, btl kah nie..?

Dia byk bg advise la tntg mcm mana nk jd seorg yg bjaya.. bnda yg wat ak rs bsemangat bila dia ckp, ak boleh jd kaya, hebat, bijak seperti dia suatu ari nnti.. jgn sesekali pts asa n kejar impian tu smpai bila2.. perumpamaan yg dia ckp seperti kita setkan target utk pergi ke puncak gunung, mula2 kita akan rs ia mcm mustahil, tp hari demi hari kita brjalan skit lama2 kita akan smpai juga.. jika kita usaha lebih, mgkn pjalanan tu lebih cepat (mcm naik kereta ke..).. haha..

Dia pun nasihat kn ak, jgn biarkan org lain melemahkan impian kita.. xde bnda yg mustahil.. org yg ketawakn impian org lain atau memperlekehkannya, dia bkn kwn kita.. mereka tu dengki kerana xmahu tgk kita bjaya.. dia btl2 positif la orgnya..

Apepun ak ttp bhati2 sbb ak xbape kenal dia.. mana la tau dia tipu ke kn.. dia bg ak kad dia n email dia.. ape2 hal kitorg leh contact n rs gembira dia nk bkwn dgn ak.. hehe.. as long keep in touch dgn dia.. skurg2nya ak ada satu kenalan n link dr Singapore.. Yeah~

Ni profile company dia:
http://www.chamberstranslation.com/

Hang Out

Lama xkuar dgn best fwen aku.. yey.. igt nk tgk 2012 tp wayang full plak.. tensen~ then kami decide pi shoping jerk.. hahaha~


Mkn Pizza~ feveret-ku~ yey~


Wif best fren-ku, Ima~


Kami beli baju yg sama~ cume color je lain~ yey~ aku suke beli baju yg cmni skrg~ haha~

Kesudahan..


Akhirnya aku cube beranikan diri untuk berterus terang dgn dia.. aku pun asik trtanya2 diri ini, btl kah ape yg aku buat ni.. atau ini hya akan menjauhkan lg jurang persahabatan aku dgn dia..?? mmg aku agak berani mati kali ni.. 1st time juga aku serius beranikn diri utk brterus trg dgn lelaki yg aku suka.. aku xmahu digelar egois n menipu perasaan sndiri.. at least i had tried my best rite?? its been a long time i've been through.. tis time i juz want to end it.. im not gonna cry anymore.. n i had no regret on this..

he.. is the best guy i ever known in my life.. one in thousand.. i dunno how to express it.. rare, the one who had everything i ever wanted.. but in real world, we cannot get all we want rite..? we call it fate.. maybe its already written 4 me n i accept it sincerely.. maybe Allah had planned something special 4 me.. i believe in God..

I let him go.. its ok.. i had prepared myself with any answer he will given.. actually im glad knew it early.. and im so happy he had same feelin that i have too.. so im not "syok sndiri lah".. and i feel so happy that he doesn't want me to run away from him n he want i keep closer to him.. being a good fren of him.. he likes me so much.. but we can't be together.. maybe its too late, there is no way turning back.. its fate for us.. maybe.. he had faithful, he tried so hard to keep his responsibility.. i dun want him to betray that girl.. coz i knew how its feel to been betrayed.. its hurt.. a lot.. i know he is a gud guy, really gud guy, he will not broken up girl's heart.. so.. we juz can keep this way, being more closer as a good fren.. maybe tis is the best way that we can do..

God.. i still love him.. if his name was not suit the best for me or he not written to be together wif me.. i let him go.. i'll be happy to see his happiness n see his smile everyday, enough for brighten my day.. may God protect him..

i had changed so much lately.. i tried so hard to improved myself.. i'm getting closer wif the one who had created me, God.. i getting closer wif my family.. i tried 2 moved my weakness.. i'll listened wif all my mum said.. i did so many things before i confess my feelin 2 him.. even the result not like what i want, its ok.. i will always remember what he had told me before, "be urself, ignore all the obstacle n ignore what people will say about u".. i wont hurt my self again.. learned to love myself n i keep moving forward.. i would never give up.. maybe one day, there will be a shine for me, we never know what happen in the future rite.. maybe God will send me someone better, who knows.. :) n i will keep smiling.. everyday~

(sorry for my bad english)

Nmpk ANTU kt SAUJANA


Ni berlaku dlm minggu lepas rsnya.. Ms tu aku igt lg kitorg kuar mkn mlm, ada Izzat, Zati, aku, Atie n Daisy.. pas anta bebudak CG balik, Izzat parking kt tempat biasa, kt kwsn bukit Restu lelaki n Saujana.. Jam menunjukkan hampir pukul 2 pg (kot).. Aku n Zati jalan nk ke tangga, aku trpandang kwsn tepi Saujana, tempat parking kete tp kt tepi sudut lereng bukit.. situ agak kelam skit.. aku nmpk susuk tubuh mcm manusia yg brkain putih n berambut panjang.. dia tunduk je cm pndg bawah.. aku xnmpk rupa dia.. cuak jugak aku time tu.. manusia mana yg nk pakai putih cm baju antu (hahahaha) pd waktu2 cmni, pkirku.. gile pe.. xnmpk kaki coz kena cover dgn kereta yg parking kt situ.. jauhnya anta 50 meter kot.. aku diam, aku xnk bgtau Zati.. aku pndg kali ke-2, mana la tau kot2 aku slh tgk.. menda tu ttp ada kt situ, btl2 nmpk susuk tubuh, kinda creepy.. aihhh aku pun blakon wat2 cool n jalan cm biasa balik Restu.. aku xbgtau dia sepanjang prjalanan kitorg.. 2@3 ari pastu br aku bgtau.. haha.. esoknya pas kejadian tu aku usha balik tmpt yg aku nmpk tu (wktu siang la), nk pastikan ape yg aku nmpk mlm td tu, mana la tau kot2 batu atau menda2 yg bole menyerupai ke kn.. aku tgk tempat tu kosong je.. aihhhh pelik juga.. ape yg aku nmpk mlm tu?? org kata kalo toleh kali ke-2 masih ada mknanya bkn antu.. hahaha.. mungkin jugak khayalan aku je.. Tuhan je la yg tahu ia btl atau tidak..

Painting - Arabian Gurl


Before.. drawing mode..



Step to level 2..
I had been trying so hard to make it perfect but it isn't.. poor of me.. the main purpose is for practice my coloring skill before i seriously involve on my final project..

I'm not tracing!!!! and this is my 1st painting that i used my new stroke like those on my previous drawing if u had seen it..

Actually i wanna do an Indian girl but finally it become Arabian girl.. -___-" .. FAILED!!

My fault coz being lazy.. I can change it into Indian girl by used more darken color on the skin n put a jewelry same way as my drawing.. but i won`t.. hahahaha~

Mimpi DIA


Pelik sungguh..
Aku pon xtau ape kes..
Ntah mcm mana leh mimpi dier plak mlm td..
Lupe plak mimpi psl pe tp yg aku igt menda yg mengembirakan..
Tahh.. mls nk pecaya pada mimpi..
Itu cume permainan tido.. okey~

Agaknya psl kebelakangan ni asik pkir psl dier jer..
Dh suroh otak ni berhenti tp ttp nk pkir dier juger..
Udah2 ler tu cik pira..


Solat Isktikarah pon xbuat lg..
Sampai ke tahap mcm ni ke??
Mmg la aku serius..
Ingat memain ke?? hahaha~
Adohh.. nape la aku suke sgt dgn die ni..

Agaknya mimpi ni petanda soh aku selesaikan hal ni cepat..
aihhh... nk brterus terang??
Setahun dh.. sbnrnya aku mls nk pkir hal ni..
Malunya kalo pmpn yg nk ckp dlu..
Psl pkir dh last minit kt sni..
Psni maybe dh xde pluang nk jumpe..

aihhh kalo aku buat kire sejarah juge le..
xpenah plak aku nk approach lelaki dlm life aku ni..
Senang nk ckp "suke" atau "syg" kt kwn2..
tp kt org yg btl2 dlm hati, xbole.. mmg susa..

Tgh cr ms yg sesuai utk ckp..
Penat dh sbnrnya..
Otak ni berserabut..

Lepas aku ckp, aku dh xnk pkir lg..
Sama ada keputusannya Ya atau Tidak..
terpulanglah..
Aku x mgharap utk bcinta lg..
Cuma aku nk cepat2 trow away menda alah ni dr kepala aku..
Biar cepat settle..
supaya aku bole fokus kt menda yg lbh penting..
Kerjaya..
Cita2..
dan
Impian..

Memori


Aku rs seolah2 part dari memori aku mmg hilang..
mungkin aku yg nk ia jd begitu..
ntah kenapa lepas aku clash dgn ex aku, otak aku damage skit..
lantak lah..

bila aku tgk gambar ex aku, aku xrs ape dh..
padahal dlu dialah org yg plg aku syg..
mungkin sbb aku suffer sgt dgn dia..
aku btl2 nk lupakn dia..

cm ape yg org ckp lah..
mind set..
xsgka kuasa mind set mmg hebat..
aku btl2 bertekad utk lupakn dia..
smpai aku btl2 lupa dia..
betul!! xigt!!
byk memori tntg dia dh hilang..
aku tgk pic dia pun aku rs dia org asing..
"mcm mana aku blh couple dgn dia dlu?"
seolah2 mcm aku xknl dia..
xdela xknl lgsg..ish.. perasaan tu mcm dia bkn org yg dekat dgn kita..
ntah sape2.. lebey kurg cmtu lah..
rsnya memori tntg dia pon 10% je..
hahaha bgusnya..
aku berjaya lupakan dia..

Bosan


Dah lama aku x meng"update" menatang ni..
xtau ape nk tulis..
minggu2 exam ni sgt membosankan..
keje menimbun~
sedikit hilang semangat..
painting aku xjd..
tp aku xnk give up~
hehe

Rahsia Wanita


1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebaik saja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit, semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu, teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta, dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis, cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya, kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis). Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So, kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa..

Erti Cinta?

Anda Ingin Bercinta?? Zaman remaja adalah zaman untuk mencari dan mengenal diri. Setelah akal semakin mampu untuk berfikir jauh. Sekurang-kurangnya sudah mengenal mana baik dan buruk, halal dan haram, najis dan yang suci, syurga dan neraka. Umur sebegini, orang muda cenderung untuk hidup di dalam perkumpulan. Gemar juga untuk mencari penyelesaian di luar rumah dibandingkan dengan berbincang dengan ibu dan ayah. Dan ketika inilah jiwa sudah menyubur untuk mengenal apa itu cinta (berlainan jenis). Mengapa bercinta? Terkadang bercinta dengan sebab ikut-ikutan (kerana melihat kawan sedang ‘bahagia’). Terkadang ia bercinta supaya ‘pointer’ selalu meningkat naik. Dan katanya agar ada teman yang dapat memberi nasihat. Alamat.. jika salah bercinta, bubur tidak akan kembali menjadi nasi.

Sebelum bercinta fikirkan perkara-perkara ini wahai orang muda :

1 . Sudahkah anda bersedia untuk bercinta? Adakah sudah bersedia menghadapi risiko di dalam percintaan? Adat orang mengatakan cinta itu bersatu, dan ada kalanya ia membutakan mata. Manakala yang tidak nampak jalannya habis hancur masa depan hidupnya. Cinta tidak semestinya bersatu, ada kalanya ia terputus di tengah jalan. Dan ada kalanya ia berjaya sehingga ke jinjang pelamin. Risiko putus cinta selalu membuatkan manusia seolah-olah putus asa. Hilang hala tuju hidupnya. Entah berapa ramai yang sudah menamatkan nyawanya sendiri bila cinta nafsu lebih diharapkan dari cinta kepada Illahi.

2. Apa matlamat Anda bercinta? * Mungkin untuk merosakkan anak gadis atau hati orang lain? * Ikut-ikutan atau suka-suka sahaja? * Untuk mencari pengganti pasangan yang telah pergi? (tetapi sekiranya ia ingin kembali semula suatu hari nanti, anda dengan rela diri meninggalkan pasangan baru anda yang telah diberikan harapan? * Sekadar cinta monyet yang tiada matlamat di masa hadapan? * Untuk mendirikan rumah tangga yang membawa kasih sayang dan rahmat dari ALLah? Orang yang mulanya bercinta – hatinya akan berbunga-bunga. Tidak ia sedar apa yang berlaku di sekelilingnya kerana disibukkan dengan apa yang dicintainya. Segalanya nampak cantik, molek, comel dan sempurna belaka. ‘Pijak semut tidak mati’. Segalanya berjalan dengan penuh optimis dan positif. Lalu mungkin ‘menipu diri sendiri’ sudah menjadi pegangan agar hubungan berlangsung dengan menarik dan dapat dikekalkan. Apabila perhubungan cinta anda mulai ‘berkelap kelip’ – mulalah anda akan berfikir semula akan buruk dan baiknya pasangan anda. Mungkin ketika ini anda akan berusaha mencari solusi. Sekiranya berjaya perhubungan anda akan berjalan seperti biasa. Dan sekiranya dalam bahaya, ia akan membawa kepada ‘putus cinta’. Perkataan inilah yang menjadi penghancur jiwa, rasa kecewa, terhina, rendah diri, sakit hati, dendam, putus asa. Maka istilah-istilah cinta yang dahulunya berkisarkan fantasi, anda akan sedar ia bukanlah realiti. Menjadi hipokrit satu perkara, iaitu masalah yang akan dibawa apabila hidup di dalam sebuah rumah di atas pernikahan yang sah. Segala-galanya yang ‘cantik’, ‘molek’ akan ditunjukkan juga sebagai satu hakikat yang perlu anda terima. Samada anda terima dengan terpaksa atau redha selamanya.

3. Mengapa Anda Bercinta? * Kerana ALLah? * Kerana cantik rupanya? Mancung hidung, kumisnya tebal? Badannya serupa model? – yang pasti semuanya ini tidak kekal lama. Berapa ramai wanita yang menghidapi sakit barah kulit kerana taksubnya kepada yang dinamakan ‘KECANTIKAN’ ? Berapa ramai pula yang sanggup berhutang, mengorbankan identiti seorang Muslimah dan Muslim kerana tertarik dengan namanya KEMODENAN? * Kerana duitnya? Harta yang bertimbun? * Kerana empunya diri itu sendiri? * Kerana Agamanya? Ia akan di bawa di dunia dan akhirat. Tetapi ramai juga yang terjerumus di lembah hina. Kerana yang dibawa rupanya selama ini adalah nafsu tetapi disolek dengan nama Agama. Anda akan dapat apa yang anda niatkan. Ingat perjalanan cinta sesama manusia amat jauh, dan mungkin juga dekat, ataupun ia satu perjalanan yang tidak pasti.

4. Apa Modal Untuk Bercinta? * Adakah dengan modal air liur? Atau jari jemari menulis sms? Sedarkah anda? apabila bercinta dan anda meletakkan sesuatu di dalam hati seseorang. Ini telah memberikan ia pengharapan baru dalam hidupnya. Dan ia akan berusaha untuk mencapainya. Jika cinta anda sekadar cinta monyet, cinta untuk merosakkan anak orang, ikut-ikutan dan hanya menjadikan orang lain sebagai batu galas – CINTA NAFSU. Eloklah lupakan sahaja. Anda hanya akan menjadikan diri anda sendiri bahan fitnah yang akan orang ingat sampai bila-bila. Sedarkah anda? Mahligai perkahwinan itu memerlukan pengorbanan bukan sahaja dari segi jari jemari dan air liur. Tetapi lebih dari itu adalah modal ilmu untuk mendirikan sebuah keluarga yang beragama, cintakan ALLah dan rasul-Nya. Modal harta iaitu pekerjaan dari sumber rezeki yang halal untuk anda berikan kepada isteri, dan anak-anak. Modal hati dan perasaan untuk dikongsi, difahami, kesabaran dan sebagainya.

5. Berapa Lama Anda Ingin Bercinta? * Seminggu? * Sebulan? * Tiga, empat tahun? * Sehingga habis belajar? * Cinta hingga ke akhirat? Apabila anda bercinta, setiap pasangan pastinya ingin mengetahui sampai bilakah mereka akan bercinta? Dan apabila perhubungan itu diketahui oleh sang ibu dan ayah, tentunya mereka akan bertanya bila pula tarikh merisik, pertunangan dan perkahwinan pula akan dijalankan? Dan tentunya kaum kerabat pula akan tertanya-tanya, dengan siapa anda berkawan. Mungkin ada yang sudah diusung ke hulu dan hilir – orang kampung pun sudah mulai berbisikan. Walaupun anda sangkakan di bandar orang bersikap tidak ambil peduli. Tetapi malaikat di kiri dan kanan tetap juga menulis catatan.

6. Kos Cinta * Duit yang anda habiskan semata-mata untuk sidia – telefon (sms, mms, chat etc), bil elektrik, bil internet, * Masa yang anda korbankan untuk sidia * Hati dan perasaan Sikap Matang Dalam Mencari Cinta Wahai pemuda dan pemudi, menyebut perkataan cinta sesama manusia itu mudah, tetapi untuk melaksanakannya amatlah payah. Bercinta bukan menjadi tiket yang menghalalkan anda menyerahkan jasad kehormatan anda. Bukan juga bermakna anda sudah menjadi juara dan normal sebagaimana insan lain yang bercinta (sudah fahamkah erti cinta yang sebenarnya?) . Anda rosak kerana cinta? – ia adalah kesalahan anda sendiri di dalam menterjemahkan cinta yang suci dan abadi. Semaklah semula adatnya bagaimana RasuluLlah menyalurkan perasaan cinta. Jika berbaloi dengan bercinta – anda dapat merasai hidup bahagia serta mendapat keredhaan ALlah kerana matlamat anda jelas, anda sedia redha dengan kemungkinan yang berlaku serta tidak menyalahkan taqdir, perjalanan cinta tidak melanggar batas syarak. Maka silalah untuk bercinta. Fikirkan.. Dalam masa bercinta, bagaimana hubungan kita dengan ALlah dan manusia serta makhluk yang lain? Semakin baik ataupun semakin jauh dan terus menjurang. Adakah ia menjadikan kita hamba ALlah yang bertaqwa ataupun hamba ALlah yang derhaka?

Cinta Orang Sains


Aku : Kasihku, ketumpatan cintaku padamu ialah jisim hatiku di bahagi isipadu jantungku. Masihkah kau tidak membuat sebarang anggapan??

Mu : Aku tidak percaya kepadamu kerana kau ada kekasih baru untuk menjalankan tindak balas penggantian ke atas diriku.

Aku : Kau jangan salah ertikan kecerunan garis lurus hatiku ini, kerana aku dan dia masih lagi unsur dan bukannya sebatian

Mu : Tapi, aku berasa seperti kasihmu berkadar songsang dengan kesetiaan yg kuberikan.

Aku : Tapi, cintaku padamu adalah pemalar.

Mu : Aku masih belum mengerti lagi kerana penyelesaian yang kau berikan masih lagi belum sahih.

Aku : Tapi, aku mengamalkan hukum newton ketiga di mana tindak balas cintaku bersamaan dengan cinta yg kau berikan.

Mu : Kau jangan bohong! Aku telah mengetahui bahawa kau adalah ‘random’ yg mempunyai janji-janji manis yg bergerak secara rawak.

Aku : Itu adalah fitnah yg telah tersebar melaui proses pencaran dan perolakan.

Mu : Tetapi, mengapa kau membuat tempoh perkahwinan kita mengalami rintangan?

Aku: Aku harus menggunakan perintang boleh laras untuk mengurangkan rintangan itu.

Mu: Adakah kita akan berpadu secara kimia?

Aku: Itu masih belum diketahui, tetapi hasilnya nanti dapat dilihat dengan menggunakan mikroskop cahaya.

Mu: Aku khuatir kau akan bertemu dengan yg lebih aktif dan bertindak balas dengannya.

Aku: Nampaknya, kita sedang bercinta tiga segi dan haruslah menggunakan hukum-hukum penyelesaian segi tiga untuk menyelesaikannya.

Mu: Tapi, aku telah memberi cintaku dalam magnitud dan arahnya sekali. Masihkah kau tidak percaye?

Aku: Ya, aku percaye. Tetapi aku mahu semua itu dalam bentuk lazim.

Mu: Itu semua boleh diabaikan, yang aku mahu ialah tempoh perkahwinan kita harus mengalami pecutan yg seragam.

Aku: Kau harus bersabar, kerana sabar itu 0.5 dari iman.

Mu: Tapi, imanku adalah infiniti!

Aku: Aku tidak fikir yang iman kau infiniti kerana kau blum mendarabkannya dengan 6×10′23.

Mu: Kau membuat kemarahanku meruap-ruap. Nanti bila tekanan ku melebihi tekanan udara, kau jugakk yg susah kerana aku akan mengalami hemolisis.

Aku: Aku sekarang bukan aku yg dulu lagi, aku telah mengalami plasmolis.

Mu: Kau betul-tul menyakitkan hatiku ini. Ku sangkakan kau intan, tetapi rupa-rupanya kau grafit. Pergi kau dari sini.

Biarkan aku sendirian

Dari mana datangnya nama KITTENZ??


Ada gak org yang penah tya, knp nickname Fiera Kittenz??
Nama ni bkn random je aku amik.. mmg org penah panggil aku anak kucing..
Bukan sbb aku perasan aku comel mcm kucing ok XDD aihhh mana ada la..

Masa aku form 2, aku ada sekor anak kucing yg suke lepak2 kt kelas kitorg..
Aku ni dhla pen'cinta kucing.. tiap2 ari aku dok berkepit main dgn anak kucing tu..
Sejak tu dorg panggil aku 'anak kucing' sbb dorg kata aku ni kecik cm baby cat tu..
Perkataan 'baby Cat' cm gedik plak di dengar..
So guna nama Kitten je la.. Z tu aku tambah tu sedapkan word tu n bg sedikit kelainan..
Utk ubh dier jd nama lain walaupun sebutan dan makna sama..
Terjadinya "Kittenz" :')

ArTrade - Faiz Haikal


Nak dekat 6 bulan aku postpone nk buat lukisan ni..
Maaf Faiz.. susanya nk bahagikan masa skrg ni..
akhirnya ia siap gk.. boleh la pos kt dia..
apepun nnti aku nk wat real painting utk drawing ni..
kalo ada masa lah..

Tips pikat perempuan (khas utk kekawan aku..kihkih)

Jangan Terburu-buru..

Kebanyakan yang saya jumpa, ramai yang terburu-buru bila dia dah syok pada seseorang perempuan. Kalau boleh, masa tu la dia nak no phone, masa tu la dia nak mesej-mesej, masa tu la dia nak tanya macam-macam.

Rileks… Bertenang… Jangan kelam-kabut. Kita mesti cool… Kalau nak mintak no phone pun ada cara dia. Jangan main terjah terus. Perkenalkan diri dulu dan bagitau niat kita nak berkenalan.

Kalau dia sombong atau tak nak layan tu, maksudnya, dia sudah berpunya atau dia ada masalah lain yang dia tidak dapat nak terima kita.

Be Gentleman…

Yup! Be gentleman… Tunjukkan siapa diri kita. Kita lelaki, dan dia perempuan. Sudah pasti kita lagi kuat dari mereka. Sekiranya kita tengok dia perlukan bantuan, berikanlah pertolongan. Offerkan diri kita untuk tolong dia. Takkan nak tunggu si dia yang panggil kot. Tu ngada-ngada namanya…

Usik-usik la sikit…

Kadang-kadang kita perlu menggatai sikit… Puji la pasal tudung baru dia ke, kasut baru dia ke, make-up dia ke… Puji je apa-apa yang patut. Saja nak mengusik dia. Biar dia tersenyum malu gitu…

Kalau takde idea nak usik dia, cuba ceritakan something yang kelakar atau kisah kehidupan awak. Mesti dia tertarik untuk ambil tahu. Lagi-lagi kalau tambah adengan yang suspen siap ada ‘to be continued’ macam tu. Confirm dia akan tertanya-tanya dan suruh kita cerita lagi.

Mulut kena manis…

Kebanyakan lelaki kantoi dekat sini. Mereka tak tahu nak cerita pasal apa bila bertemu dengan perempuan. Bila terserempak je, mula la lidah kelu, otak jammed. Semuanya tak jalan.

Dekat sini kita kena pandai mencari idea untuk mulakan perbualan. Takkan nak dua-dua senyap membisu je. Dia pun akan berasa bosan nanti. Jadi, kita kena kreatif dalam berbicara. Lihat sekeliling dan ceritakan apa yang berlaku pada ketika itu.

Kalau masa tu korang dekat taman permainan, cakap la, “E…pandainya kontraktor ni buat buaian kan? Siap kaler biru lagi. Mesti masa kecik-kecik dia suka main buaian kan? Awak masa kecik-kecik suka main buaian tak?” Walaupun ianya tidak seberapa menarik, tetapi atleast dari situ kita akan mewujudkan daya untuk berbual.

Biar dia rindu…

Ha…ni tips yang menarik. Biar dia rindu pada kita. Bagaimana nak buat tu? Semasa korang asyik berSMS, cuba ambil satu masa atau satu hari tu, korang tak SMS dia langsung. Cuba lihat reaksi dia.

Adakah si dia akan SMS korang atau dia pun senyap je. Kalau dia SMS, maksudnya, bagus la tu. Mesti dia tengah sunyi dan rindu pada korang. Tetapi…kalau dia pun tak SMS, bahaya gak la. Maksudnya, kita hanyalah seorang insan yang biasa di hati dia lagi. Kena banyakkan usaha lagi.

PS: Harap2 korang berjaya lah…

Saas Rayer

Baru nk pos ke?? ahahaha... Agak mls nk menjenguk blog ni dlm minggu2 yg lepas.. Ni kebanyakannya adalah kwn2 aku ms form 6 dlu.. haha.. seyes dorg mmg baik giler dgn aku n xpenah ada sebarang prob bsama dorg.. luv u guys :)


Geng2 ONE PIECE.. :D


Lepak kt tepi sungai psl rumah member kami ni mmg tepi sungai..


Kwn2 aku ni mmg comel :D


Best fwen aku.. Ima-chan :)


Dgn Apex-kun.. Bekas anak buah.. kah2..


Dayah sibuk dgn kamera dia XD..

Are you in love with someone??


When you are together with that special someone, you pretend to ignore that person. But when that special someone is not around, you might look around to find them. At that moment, you are in love..

Although there is someone else who always makes you laugh,
your eyes and attention might go only to that special someone.
Then, you are in love..

Although that special someone was supposed to have called you long back, to let you know of their safe arrival, your phone is quiet. You are desperately waiting for the call! At that moment, you are in love..

If you are much more excited for one short e-mail from
that special someone than other many long e-mails,
you are in love..

When you find yourself as one who cannot erase all the messages in your answering machine because of one message from that special someone, you are in love..

When you get a couple of free movie tickets, you would
not hete to think of that special someone.
Then, you are in love..

You keep telling yourself, “that special someone is just a friend”, but you realize that you can not avoid that person’s special attraction. At that moment, you are in love..

While you are reading this page, if someone
appears in your mind,
then u are in love with that person..

(aihhh mcm btl jerk blaku.. hmmm..)

TA raya~

Copyright by Pjoe

TA raya.. yahh makin ramai plak krew2 kami.. hehe.. Miruki kena serang teruk, ramai minta duit raya kt dia.. boss mesti byk duit.. Aku?? si rambut ungu tu, minta duit kt abg aku jer la, Warumon-san.. "Abg, nk duit" wooo~ syg kt abg aku tu.. mcm2 karenah la.. mmg artwork yg best dr sensei Pjoe.. yah!

Dun read.. It was nothin'


i juz..
juz..

aaaa..

i dunno what the hell is happening 2 me..
something keep hunting on my mind seem it can't be stop anymore..
he.. was.. take.. over.. my.. mind..
suddenly i juz feel something different from him than another person,
but i can't realize what the feel suppose to be mean..

Did i luv him?
or
i juz admire him?
or
he juz an idol?

dunno.. maybe i need 2 give myself sometimes 2 think bout it..
but otherwise, "if God give him 2 me as a future husband, i'll be happy 2 accept it" :)

(mampos aku ckp bnda2 cmni)

Dugaan raya pertama

Malam raya aku balik Melaka dok umah sedara aku.. dlm 2 ari.. hari raya ptama, anset ku hilang.. ces.. waktu tu petang dlm kol 1.00.. aku soh adik aku cas sbb bateri dh kong abis, pstu adik aku kata nk cas anset papa aku dlu.. aku brtekak dgn dia sbb minta cas anset aku dlu, kejap pon xpe sbb hati aku dh rs lain time tu tkt anset ilang xdpt jumpa kang.. last2 aku mls gado aku letak je ats meja tu tggu utk di cas.. pstu aku lepak kejap bsama laptop aku utk online, tetibe aku trtido.. bgn2 je bnda yg aku tringat, "ANSET"..

aku cr merata x jumpa2.. aku tya adik aku, dia xtau gk kt mana.. semua org cr pon xjumpa2 gk.. pelik, aku rs x letak kt tmpt trsorok.. aku xtau tetamu yg dtg time tu sbb aku tdo.. dorg kata ramai.. then aku kena bebel dgn mama n makcik aku sbb letak barang sendiri merata2, maybe anset tu dh kena curik dgn mana2 tetamu sbb ada di kalangan mereka org yg x dikenali.. aku dh panas je dgr bebelan tu.. dh la rs sedey dgn kehilangan anset tu.. papa aku agak memahami aku.. dia x ckp pe pun, dia cume tya aku letak anset kt mana.. demi mengelakkan aku ckp bnda yg menyakitkn ati atau melawan, aku msk bilik, pura2 tdo..

aku xde la sedey sgt anset tu hilang, aku tenang je cume rs panas sbb anset tersebut x di cas.. kalo x boleh contact.. yg peliknya punyer la byk anset ats meja, aku punye juga la org nk curik.. tp perasaan aku ckp anset tu x ilang.. maybe trsembunyi kt mana2.. kt bilik tu aku senyap je, xde mood nk kuar jumpa org sbb aku xnk mama aku n makcik aku bebel2 lg psl anset tu.. pstu papa aku msk bilik.. aku tau dia risau aku sedey, dia kata "Jgn pkir lg.. nnti kita beli baru yer".. T___T woooo my dad mmg charming ler.. hahahaha~

ape pun, aku xnk pkir sgt.. rilek sudeh.. bnda dh hilang.. mama aku lak yg touching lebey2, pttnya aku yg touching.. dia kata, "sian fira..".. aihh.. dia tau aku xpenah minta duit utk dibelikn anset.. semua pki duit sndiri.. lgpun aku mmg syg anset tu sbb aku gunakn duit yg usm bg utk anugerah Thn 1 aku dlu.. duit dr titik usaha aku dlm study.. mmg sgt2 brharga lah walaupun anset tu x semahal mana pun.. hahaha XDDDD...

aku xde selera kt anset lain slain anset aku sony ericcson k660 white+lime green.. xkira ape2 pun aku nk anset tu jugak.. dlm seminggu ni aku x dpt dihubungi.. jika ada ape2 prkara penting, sila sms ke no ni 0122888407.. my dad's number.. jgn lupa sertakn nama anda.. cewah.. jika dlm tempoh seminggu ni anset aku msh x ditemui, mmg sah2 kena curik.. mmg cursed la org tu jd timun laut.. mintak Warumon-san curse kn.. XDDDD haha.. harap2 anset tu x ilang la.. aku pon redha je la kalo di belikn anset bharga RM50 kalo ia benar2 dicuri.. pki je la.. hahaha XDDD xpe nnti aku kumpul duit balik.. gambate :D



KAY-CHAN KENA TINGGAL?


Sian kucin' aku ni.. kena tinggal sorg2 kt umah ms kami ke Melaka.. msti dier sunyi.. dier dhla xle tinggal sorg2, dok dlm gelap pon dia takot.. pe jenis species kucin' pon aku xtau.. pstu dia x mesra dgn org asing.. hahaha XDD cian KK..

Luahan Perasaan (part 2)




- BUAT MUKA

Aku xtau nape ko suke sgt buat muka dgn aku.. ntah ada slek skit, wat muka.. mcm hina sgt je aku nie.. hal kcik je kdg2.. bile ko ckp dgn org lain nada ko baik, tp bila ckp dgn aku, nada cm nk telan org.. bkn aku je la yg perasan benda ni, org lain pon sedar.. bila ko sorg, ko mmg baik dgn aku.. tp bila ada org lain, tahape2 ko lyn aku.. bab minta tlg, kemain je baik dgn aku, "fira! ko msti tlg aku".. bila aku nk ckp prob aku, mula la nada ko ckp dh lain.. aku tau ko x suke dgr masalah aku.. k fine.. xperlu ko pun xpe.. aku xtau la ko hargai x ape yg aku buat utk ko.. dh byk dh aku buat.. aku xkisa kalo ko nk buat aku mcm kuli ko, wat itu, wat ni.. tp cni ke cr ko balas semua tu?? ckp kt org aku mcm tu, mcm ni, buat org sekitar bencikan aku..

- LEMBAB

Aku tau aku lembab.. buat keje lambat.. cm ada org tu kata la.. aku ni bak kura2.. malah dgn kura2 pon aku lg lembab .. seronok yer.. haha mmg seronok kata org mcm tu.. aku jd cni sejak thn 2.. sebelum tu, aku x mcm tu.. maaf la kalo aku wat org lain menunggu aku.. korg pon tau aku bmasalah ketika tu, aku br broke up.. aku rs sakit sgt dgn problem tu.. aku byk termenung, blurr, xdpt fokus, fikiran melayang je.. kalo korg rs aku meyusahkan korg, bgtau la.. jgn la perli2.. itu xkn mengubah ape2.. mcm la aku x penah tggu korg, thn 1 dlu aku tggu ko berjam2 mcm org gila.. jauh lebih truk dr ko tggu aku, 2 hari aku tgu ko 3 jam, aku duduk sorg2 kt stu cm org BODO, at least korg tgu aku berteman, ada org lain disisi.. xdela bosan sgt.. aku pon slalu tggu org ms aku thn 1, aku xpenah nk bising, xpenah nk citer kt org pon.. aku simpan je sorg2.. sbb aku rs bnda ni bkn kes besar.. slagi aku mampu tahan, aku diam je.. xnk amik kisah sgt hal2 kcik mcm ni.. mula la aku nk mengungkit.. bkn psl pe, aku nk korg sedar skit.. bile aku x kisah org plak kata aku "XDE PERASAAN".. hah skrg aku berperasaan.. cmne perasaan korg bila aku br"perasaan" mcm ni.. selesa x dgn aku bila aku mcm ni.. aku robot ke sebelum ni?? aku nmpk cm tunggul kayu ke sebelum ni?? wehhh korg dh besar.. matured skit.. pkir gk bnda ni dr sudut fikiran org lain.. cube kalo aku ckp korg mcm tu, ape perasaan korg??

- FOKUS

Bnda ni pon org jdkan isu.. apsal tah.. benci tol aku dgr perlian tu.. nyesal plak aku explain kt beliau.. aku bkn bdk PANDAI cm korg.. tau la korg blh study dgn senang.. cepat pick up.. xyah study pon xpe kn.. penat dh aku explain.. mcm xguna jer.. aku ni jenis yg susa nk fokus.. xblh ke aku berusaha utk exam aku.. asl nk dengki sgt kalo aku nk study hard pun.. apsal nk perli2 psl "kefokusan" aku tu.. tu mmg kelemahan aku.. nk persenda2 pesal..

seyesly.. korg tau knp aku larikn diri..? knp aku byk jauhkn diri dr korg..? sbb aku dh xtahan dgn semua kata2 pedas korg tu.. kalo aku join je, msti ada je org yg nk buat aku bengang.. msti punyer.. apsal hah korg suke perli2 aku?? best sgt ke? korg sedar ape yg korg buat nie.. aku xckp bnda ni bg pihak aku jer.. korg pkir la sndiri.. mls dh beb.. seyes aku dh bengang sgt.. aku x suke korg wat muka mcm aku penjenayah berat plak.. jumpa je msti ada antara korg yg buat muka.. xpaham la.. better aku lari dr aku kuarkn kata2 kasar n perli2 korg plak.. kang jd makin teruk..

- CANTIK?

Aku xpenah rs aku cantik pon.. aku xpenah kata aku hebat pon.. aku xpenah perasan aku cun.. xperlu cakap.. aku sedar sape aku.. aku tau kekurangan aku.. xperlu perli2.. aku nk rebonding ke, nk make up ke, ni hal peribadi aku.. jika ikhlas nk menegur utk kebaikan, tegur cara baik.. korg nk buat ape2 pun, aku xpenah nk bising..

-----------------------------------------

Aku bkn psl pe.. tujuan aku tulis ni, aku nk org2 tu paham.. tlg la.. jgnla buat mcm ni lagi.. aku xnk hipokrit dh.. skrg ni aku dh berubah.. awl sem ni mmg aku nk trow away je sifat aku yg innocent ni.. aku dh penat bersabar.. dr kes ex aku, tambah dgn kes korg, dgn kejatuhan akademik aku.. aku pressure beb.. tlg la jgn sakitkan aku lg.. aku mintak sgt2.. cube fahami diri aku.. jika korg bertolak ansur dgn aku psl hal ni, aku juga akan cube utk memahami korg..

Benda ni aku dh lama tulis.. seboleh2 nya aku xnk pos kt blog.. ini bkn diri aku.. aku xpenah marah org smpai cni.. dan bnda2 cni xpenah blaku dlm hidup aku.. mmg thn lepas tu satu tahun yg mcm NERAKA, tahun yg plg teruk dlm sejarah hidup aku.. semua masalah dtg brgolek dlm satu masa.. tiap ms je aku menangis.. kalo blh aku nk je dok dlm bilik mandi sorg2.. aku xnk jmpa sesiapa.. aku bckp dgn dinding la.. smpai satu tahap mmg aku ni mcm ada mslh mental.. terasa nk bunuh diri pon ada.. bnda ni mmg BODOH tp ia blaku..

Seyes, aku xpenah nk burukkn korg.. aku xpenah citer kt org sepanjang ape yg blaku kt aku thn lepas.. aku byk simpan bnda ni.. aku citer pon kt org2 yg xkenal korg.. sbb dorg tya problem aku.. kalo dorg x tya, aku xckp pon.. last sem lepas br aku luahkn skit2 kt org trtentu.. tu pon aku byk x sebut nama.. seboleh2 nya aku xnk citer tp bila bnda dh melampau br aku buka mulut..

aku ni jenis yg x kisa.. bnda2 kcik biasanya aku sng lupakn.. aku juz biar ia pergi cmtu je, mls nk amik hati sgt.. tp kalo ia berlanjutan, maka bnda yg lama2 akan trkumpul balik.. mgkn sbb aku x luahkn.. yela skrg ni org ckp aku gelak xikhlas.. agaknya aku xptt gelak kot.. hmm kdg2 ckp kt diri sndiri, "ko xperlu utk gelak la fira.. xperlu bpura2 hepi".. agknya nmpk sgt aku bpura2 gelak.. ape leh wat.. aku dh cube utk hepi tp ttp xhepi.. org nmpk juga.. aku yg dlu, slalu senyum n gelak2.. org slalu kata mereka suke tgk aku senyum n gelak, ia semulajadi n dh jd habit.. agaknya skrg aku xbole jd mcm dlu.. x sehepi dlu.. bkn pe, aku nk psiko diri utk rs gembira.. tp rsnya xperlu lg kot.. mgkn bnda ni kena pulih dr dalam dlu.. hati ni mcm dh xde jiwa.. kosong..

Tentang kes yg blaku pada member2 bebaru ni, aku xsokong mana2 group.. semua adalah kwn2 aku.. bkn aku xnk amik tau atau ape tntg salah faham trsebut, seboleh2 nya, itu hal korg n korg kena settle kn sesama korg.. aku xnk jd kayu api atau lebihkn mana2 pihak.. di mana aku rs aku diperlukn, maka aku akan berada di situ.. dan aku harap korg jgn la biar bnda ni brlarutan.. aku suke korg semua.. aku xnk bmusuh dgn sape2.. cume aku harap, jgnla expect aku ni blh bahagikn bnda tu secara perfect.. xmgkn aku nk belah badan aku jd 2 kn.. xde org yg sempurna di dunia ni.. perkara biasa jika kita kecik hati dgn org.. normal la, kdg2 dgn family pon kita akan terasa.. cume jgn wat bnda melampau dh la.. ok..

Sempena hari raya ni, kita lupakn lah semua perkara yg buruk2 ni.. buang yg keruh, ambil yg jernih.. aku nk minta maaf kt org2 yg di HENTAM kt atas ni, aku tau sure terasa punyer.. agaknya org x expect aku akan ckp cmni.. mgkn kebelakangan ni aku x melayan dgn baik org yg penah wat masalah dgn aku.. Terutama ex aku.. maaf aku susa nk baik dgn ko kebelakangan lepas.. MAAF SGT2.. mmg jiwa ni panas sgt skrg.. harap lepas ni aku bole lupakn semua ni n jd diri aku yg sebelum tu.. diri aku yg lembut n slalu hepi.. im hoping..

Luahan Perasaan (part 1)


Memandangkan nk raya n dh msk tahun akhir dh ni.. aku nk meluahkan semua perasaan yg terbuku di hati selama ni.. aku mls dh nk simpan2.. slagi aku simpan, lama2 akan jd barah.. skrg ni aku cepat hangin.. tp nsb baik masih blh control..

The 1st thing i wanna say that.. plz let know me.. who i am.. who i was.. and plz do understand me b4 u say something about me "BEHIND" and "HIT" me on "BACK".. i wanna let u guys knowing me better..

Since everybody keep searching my mistakes, keep trowing me a "SHIT" thing, keep broken up my heart.. now i will tell ya what does u guys did, what does "SHIT" really happened..


----------------------------------------


- TINGGI SUARA

Aku x suke org tinggikn suara kt aku tanpa sebab.. kdg2 hal kcik jer.. perlu ke tinggikan suara? ckp elok2 x boleh ke? Mentang2 la aku x melawan.. ye mmg aku diam.. jd ko pon x perlu pkir la perasaan aku yer.. dlu blh kalo nk buat cni.. skrg ni, kalo ko start tinggi suara kt aku lg, aku x akan tragak2 utk melawan.. jgn igt aku xboleh marah.. ye aku tau msti ada yg kata, "ko ni lembik cni nk mrh org, jentik je leh jatuh".. brani la wat lg.. ko tgk je ape reaksi aku.. aku xsuke nk marah2 ni sbnrnya.. juz tlg la jgn wat smpai tahap kesabaran aku hilang.. aku bila mrh, aku xtunjuk dgn kata2, sama ada aku akan diam atau aku akan SIMBAH je AIR kt muka ko tu..

- "PERLI"AN

Cukup la.. aku xnk dgr lg.. i get over it.. mentang2 la aku jenis x kisah.. jd korg suke la nk repeat2 bnda tu.. masalahnya org yg xde kena mengena dgn bnda tu pon dok campur sama.. ada ni org yg bw mulut n ckp mcm2 bnda tu kt sume org.. kdg2 bnda kecik je.. nk sebar kt semua org cm aku wat slh besar plak.. xpuas ati dgn aku, slow talk ape yg aku dh wat slh, face 2 face.. aku akan terima teguran org.. xperlu nk "TEGUR" aku depan semua org mcm nk memalukan aku.. seronok ke jatuhkan maruah org?? kdg2 tu ayat cm BAEkK/LEMBUT, igt aku xtau ke korg mempersendakan aku beramai2..i'm not "DUMB" la.. aku mmg lurus orgnya, tp x bodoh smpai mcm tu skali.. kalo korg x boleh nk trima diri aku seadanya, korg rs korg je yg baik, korg je yg perfect, xpenah buat salah.. what the hell is that.. u say u care about fren, u're people who take care bout ur fren.. prove it.. jgn ckp kosong je.. cmni ke korg kata korg "CARE"? how much u care about me? u want me 2 care about u, but u didn't want to understand me in 1st place..

- BERSOSIAL

Aku bkn x suke brsosial, bkn jenis yg suke wat hal sendiri juga.. tgk keadaan.. aku suke berkawan, aku suke keluar hang out, bergembira bersama kawan2.. kalo org ajak aku, aku on jer.. but i still have my own life.. time aku dgn keje, time aku dgn org lain, time aku dgn personal life aku.. aku tau ada yg anggap aku suke wat hal sndiri je, x amik tau org lain.. korg x penah perhati ke diri aku betul2.. jgn main ckp jer.. xpernah ke aku jd pendengar yg setia kpd masalah kwn2, xpenah ke aku amik tau masalah kwn2, xpenah ke aku cube utk masuk dlm life org lain? aku penah wat semua tu.. korg pernah cube amik tau x kenapa aku bsikap mcm tu, korg penah ke tya aku kenapa aku mcm tu?? ada antara mereka yg cube utk paham aku.. tya aku knp.. time kasih sgt2.. aku menghargai..

Encik Mushang pnh ckp dgn aku, "kamu tipu..xde org nk brsendirian".. yahh ur right brother.. nobody want 2 be alone, me neither.. I juz want some space, my privacy.. thats all..

Look, i will explain it.. bila dlm satu group ada no ganjil, pasti akan ada yg trsingkir.. lbh2 lg bila org tu bkn jenis yg pandai bersosial mcm aku nie.. Ye btl, mgkn slh aku sbb aku x pandai brgaul dgn org.. aku dpt rskn yg org x selesa dgn aku.. aku dh cube utk msk, dh cube untuk bsama.. but im still alone.. mcm aku xde fungsi pon.. baik aku wat hal sndiri.. aku x sakitkn ati sesiapa, org pon x bengang dgn aku, aku pon selesa, mereka pon selesa.. jgnla cr kelemahan aku jer, tgk kelemahan korg gk.. aku x suke bgosip, sbb tu aku byk diam.. aku mls nk campur bnda yg xde kena mgena dgn aku.. aku hya akan byk bckp bila ada isu jer.. korg pon asyik memerli je keje, mana aku x wat hal sndiri.. xsuke, ckp.. aku ni mungkin jenis yg x kisah dlu.. btl aku x kisah.. tp bila bnda brlarutan sape tahan beb.. dua tiga kali, aku boleh consider as a joke.. kalo byk kali dh melampau la namanya.. aku x suruh pon korg lyn aku sepanjang ms, cume aku minta korg memahami diri aku.. org asik cr salah aku je tp xtgk slh sndiri.. then aku ni jenis yg org kena start dlu.. sbb aku tkt aku ni x di "JEMPUT".. kdg2 aku tgk muka korg pon aku dh tau ada org x suke aku join.. xperlu kata2, tgk expression muka pon dh tau la..

Anset-ku x bole sms


Terasa bengang sgt..
Beberapa ari ni xtau ar nape anset ku ni xleh send sms..
xbole la membalas ape2 msg..sorry..
Penjelasan ini demi mengelakkan sebarang salah faham.. TQ

TA Summer Vacation

Karya sepenuhnya oleh Pjoe..
suke gila artwork nih..
cm biasa kami semua dlm ni..
watak aku kt sebelah bawah kanan skali..
hehe love it love it love it :D..